ΚΑΪΜΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Η Φωτεινή Καϊμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας κλασική φιλολογία και ιστορία. Δίδαξε στη δημόσια μέση εκπαίδευση και τα τελευταία 23 χρόνια ασχολείται με πάθος με τον ελληνικό πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας. Η έρευνά της στην Καλαβρία και στο Σαλέντο (Απουλία) είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του τόμου Ελληνόφωνη Καλαβρία (Εκδόσεις Μίλητος, 2003), του τόμου Η Ελλάδα του Σαλέντο (Εκδόσεις Μίλητος, 2008) και του τόμου
Mε την φτερούγα του ταξιδιού (Εκδόσεις εν πλω, 2017).

Η συγγραφέας έχει κάνει πολλές διαλέξεις σε μουσεία της Ελλάδας και χώρους τέχνης και πολιτισμού, ενώ δημιούργησε και ένα μουσικό συγκρότημα από μαθητές της, το οποίο έδωσε συναυλίες με τραγούδια στη γλώσσα γκρίκα της Απουλίας και Καλαβρίας.

Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις της σε δύο διεθνή συνέδρια στην Κάτω Ιταλία, στο Λέτσε το 2000 με θέμα «Αθήνα 1896: Η διάλεξη του Vito Palumbo και οι κίνδυνοι για τον ελληνόφωνο πολιτισμό» και στο Κοριλιάνο το 2005 με θέμα «Τα ελληνικά επώνυμα στο Σαλέντο».
Το 2016 εκδόθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Απουλίας ένα βιβλίο στην ελληνική και ιταλική γλώσσα για τα σχολεία της Grecia Salentina με τίτλο Η Ελλάδα και η Σαλεντινή Ελλάδα ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, στο οποίο κλήθηκε η Φωτεινή Καϊμάκη και έγραψε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Από την Ελλάδα στη Σαλεντινή Ελλάδα».
Το 2007 εκδόθηκε η συλλογή 50 ποιημάτων της με τον τίτλο Σαλευθήτω η γλώσσα από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» (Gutenberg).

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξένησε στο κτίριο Δουκίσσης Πλακεντίας το 2012-13 για τέσσερις μήνες την έκθεσή της με θέμα «Το βυζαντινό Σαλέντο με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη».

Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας με πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις.