Ο Manuel Baud-Bovy γεννήθηκε το 1935 στην Ελβετία, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια προσωπικοτήτων, που του εμφύσησαν την αγάπη για τις Τέχνες και την Ελλάδα. Ο παππούς του, Daniel Baud-Bovy, ιστορικός της Τέχνης, κατέκτησε μαζί με τον αχώριστο φίλο του και εμβληματικό ελληνιστή Fred Boissonnas το 1913 την κορυφή του Ολύμπου, ενώ o πατέρας του Manuel, Samuel, είχε διακριθεί ως φιλόλογος, μουσικός και μουσικολόγος της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Από τη νεότητά του ο Manuel Baud-Bovy ενδιαφέρθηκε για τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τα φυσικά τοπία, την εθνογραφία και γενικότερα για τη λαϊκή παράδοση.
Ως αρχιτέκτονες, ο Manuel Baud-Bovy και η σύζυγός του Αριστέα Τζάνου ασχολήθηκαν κυρίως με μελέτες οργάνωσης και χωροταξίας τουριστικών περιοχών, καθώς και κρατών, όπως η Κύπρος και το Ιράν. Επίσης, ο Manuel Baud-Bovy συμμετείχε ή διηύθυνε μελέτες και δράσεις διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα, ο Manuel Baud-Bovy και η Αριστέα Τζάνου συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς: «Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη» (2ο βραβείο, 2000), και «Μαρίνα στον Άλιμο Φάληρου» (2ο βραβείο, 2002).
Ο Manuel Baud-Bovy συνέγραψε πολλά άρθρα και μελέτες για τομείς που δραστηριοποιήθηκε, όπως το Η Αρχιτεκτονική στο Ζαγόρι, Καπέσοβο και άλλα γειτονικά χωριά (2010), ενώ το βιβλίο του Tourism and Recreation Development (1977) μεταφράστηκε στα κινεζικά ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα.
Το ζεύγος Baud-Bovy μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Γενεύη της Ελβετίας και στο Πήλιο της Μαγνησίας.