ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, ΕΥΑ

Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε Δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και παράλληλα Κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Τελειώνοντας τις σπουδές της στο Λονδίνο, παρακολούθησε στη Σορβόννη το Τμήμα Πολιτισμού και μαθήματα ρωσικής γλώσσας στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο για τρία χρόνια.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το γυναικείο περιοδικό Πάνθεον, στέλνοντας ανταποκρίσεις από το Λονδίνο και το Παρίσι .Στη συνέχεια εργάστηκε στην  ΕΡΤ για περίπου τριάντα χρόνια. Αρχικά παρουσίασε δική της εκπομπή στο ραδιόφωνο, συνεχίζοντας με τα «Χρονικά της ημέρας» (Διεύθυνση Ειδήσεων Ραδιοφώνου) και τις Ειδήσεις της Τηλεόρασης. Επί 20 χρόνια ήταν αρχισυντάκτρια της πολιτιστικής εκπομπής «9+1 Μούσες», που πρόβαλε τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.

Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων. Τα δύο πρώτα είναι αφιερωμένα στη διάσημη Γαλλίδα συγγραφέα Σιμόν ντε Μποβουάρ, την οποία γνώρισε προσωπικά κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι, ενώ το τρίτο αναφέρεται σε συνέντευξη που πήρε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Γιουρσενάρ.