ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1972–1977 και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία (1972–1979) όπου πήρε δίπλωμα MSc στην Αποκατάσταση Κτηρίων. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ με θέμα την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα στην Κεντρική Ελλάδα.

Μετά τη σύντομη ενασχόληση με την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων στις Αραβικές χώρες ως μέλος του Γραφείου Δοξιάδη (1981–1983) προσλήφθηκε στο Δημόσιο στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη συντήρηση των παραδοσιακών κτηρίων στο Άγιον Όρος, αλλά και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1993, μετά από 10 χρόνια θητείας στο Δημόσιο, παραιτήθηκε και ίδρυσε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ειδικών Μελετών «Σωτήρης Βογιατζής και Συνεργάτες» και μέχρι σήμερα ασχολείται, ιδιωτικά, με μελέτες αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων και αναπλάσεις παραδοσιακών κέντρων πόλεων. Θεωρεί δε ότι οι σημαντικότερες μελέτες με τις οποίες έχει ασχοληθεί είναι η Νέα Μονή στη Χίο, η Παναγία Σκριπούς στη Βοιωτία, η μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο και η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Παράλληλα ασχολείται με την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Έχει συγγράψει 2 βιβλία και 50 περίπου άρθρα σε ειδικά περιοδικά, ενώ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί με διαλέξεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτική εργογραφία: Academia.edu/Sotiris Voyadjis

Τέλος είναι παντρεμένος με τη Μένη Βογιατζή και έχει μια κόρη και μια εγγονή.