• H ιστορία μας

H ιστορία μας

Είναι η λαχτάρα του βλέμματος και του νου να ταξιδέψει σε κόσμους που απλώνονται σε διαφορετικά σημεία του χάρτη και του χρόνου. Είναι εκείνη η γεμάτη ηλεκτρισμό στιγμή που τα ακροδάχτυλα αγγίζουν την υφή του χαρτιού την ώρα που η μυρωδιά του γεννά μια ευχάριστη ζάλη. 

Είναι ο απαλός ήχος από το γεμάτο προσδοκίες γύρισμα μιας σελίδας για όσα θα αποκαλύψει η επόμενη. Κι εκείνη η γεύση, αλλιώτικη κάθε φορά, που αφήνει η γνωριμία με νέους ήρωες, άγνωστους πολιτισμούς, ανεξερεύνητα επιστημονικά μονοπάτια. 

Η συνάντηση αυτή των πέντε αισθήσεων πάνω σε ένα βιβλίο είναι που μας γοήτευσε και μας παρακίνησε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε. Και σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά την εκκίνηση, να συνεχίζουμε να προσπαθούμε σε κάθε καινούργιο μας εγχείρημα να ενεργοποιούμε με διαφορετικό τρόπο τις αισθήσεις όσων γνωρίζουν τις εκδόσεις μας. 

Η μακρά πλέον περιπέτειά μας στον κόσμο του βιβλίου ξεκίνησε δειλά, το 1980, με το έργο «Μαγνησία: Το χρονικό
ενός πολιτισμού», κι αφού είχε προηγηθεί μύηση στην τέχνη των εκδόσεων με σπουδές στη σχολή Δοξιάδη, και θητεία κοντά σε σπουδαίους δασκάλους που εργάζονταν στον χώρο.

Το μεράκι και η αγάπη που έκρυβε η πρώτη εκείνη εκδοτική προσπάθεια αναγνωρίστηκε άμεσα και έφερε στις νεοσύστατες εκδόσεις Καπόν το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1982, αποτελώντας τον προάγγελο των δεκατέσσερα ακόμη που ακολούθησαν.

Σπουδαίες συνεργασίες με έγκριτους φορείς, μεγάλα ιδρύματα και καταξιωμένους διεθνώς εκδοτικούς οίκους, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο του Βατικανού και του J. Paul Getty και τις εκδόσεις Mondadori-Electa, διεύρυναν τις δυνατότητες μας, ώστε να καθιερωθούμε ως ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, με ειδίκευση στα βιβλία αρχαιολογίας, τέχνης, Ιστορίας και περιβάλλοντος. 

Με το βλέμμα στο μέλλον και αναγνωρίζοντας πως η αγάπη για το βιβλίο ξεκινά από την παιδική ηλικία, προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας σειράς αφιερωμένης στα παιδιά. Συνδυάζοντας τη σωστή πληροφορία με την ελκυστική εικονογράφηση και καλύπτοντας μεγάλο εύρος θεμάτων, ανοίγουμε στους μικρούς αναγνώστες τον δρόμο προς την εξερεύνηση του, χωρίς όρια, κόσμου του βιβλίου. 

Πιστεύουμε στη δύναμη του κειμένου και στη γοητεία της εικόνας. Γνωρίζουμε την τέχνη του βιβλίου. Έχουμε την εμπειρία να ανταποκριθούμε στις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε εκδοτικού εγχειρήματος. Φροντίζουμε κάθε σελίδα, προσέχουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, διότι η αγάπη με την οποία δημιουργούμε το κάθε βιβλίο είναι, τελικά, εκείνη που φτάνει στα χέρια του καθενός από εσάς που εμπιστεύεστε τις εκδόσεις Καπόν εδώ
και 44 χρόνια. Και συνεχίζουμε…

Μωυσής και Ραχήλ Καπόν


ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2010

Το 2010 η Ακαδηµία Αθηνών βράβευσε τη Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου στον τοµέα των επιστηµονικών εκδόσεων και δηµοσιεύσεων των µνηµείων του ελληνικού παρελθόντος, µε την επισήµανση ότι κατόρθωσε να προσδώσει νέα µορφή στα βιβλία τέχνης και αρχαιολογίας.