• H ιστορία μας

H ιστορία μας

Οι Εκδόσεις Καπόν εγκαινίασαν τις εκδοτικές τους δραστηριότητες το 1980.

Το πρώτο βιβλίο, «Μαγνησία: Το χρονικό ενός πολιτισμού», βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών χάρη στον καλαίσθητο και πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης του θέματος και έγινε δεκτό με πολλή αγάπη από το αναγνωστικό κοινό. Ήταν η αφορμή για να στρέψουν οι Εκδόσεις Καπόν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στο χώρο του πολιτισμού.

Πολύ σύντομα ήρθαν οι πρώτες συνεργασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού και διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα και στη συνέχεια, η διεθνής αναγνώριση: η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Mondadori-Electa για την έκδοση του βιβλίου «Κύπρος: Το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου», οι συνεκδόσεις, στην αγγλική γλώσσα, με το Μουσείο J. Paul Getty (Los Angeles, California) των βιβλίων «Ιερά και Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα», «Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας», και του –επίσης βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών– βιβλίου «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Τα Γλυπτά». Έτσι, τα έργα αυτά έγιναν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός αυτών, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών πήρε και το βιβλίο «Necropolis of Gonur», με συγγραφέα τον Βίκτωρα Σαριγιαννίδη.
Άλλα αξιόλογα βιβλία ξένων εκδοτικών οίκων σχετικά με το χώρο της Τέχνης και το Περιβάλλον κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καπόν, όπως η «Καπέλα Σιξτίνα» ο «Λευκός Παράδεισος» και ο «Νανόκοσμος».

Το 2020, οι Εκδόσεις Καπόν συμπλήρωσαν σαράντα χρόνια γόνιμης και δημιουργικής δουλειάς. Σε πείσμα των καιρών, παραμένουν πιστές σε μια παραδοσιακή εκδοτική φιλοσοφία που στοχεύει στη δημιουργία βιβλίων υψηλής ποιότητας που μαρτυρούν την ακαταπόνητη φροντίδα για την αισθητική αρτιότητα της παρουσίασης, τη σαφήνεια και τη γλαφυρότητα των κειμένων και την πρωτότυπη, υψηλής ποιότητας, εικονογράφηση.

Στις Εκδόσεις Καπόν πιστεύουμε ότι κάθε βιβλίο αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, τόσο για εκείνους που το γράφουν και το εκδίδουν, όσο και για εκείνους που το διαβάζουν.

ΜΩΥΣΗΣ & ΡΑΧΗΛ ΚΑΠΟΝ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2010

Το 2010 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Ραχήλ Καπόν για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου στον τομέα των επιστημονικών εκδόσεων και δημοσιεύσεων των μνημείων του ελληνικού παρελθόντος, με την επισήμανση ότι κατόρθωσε να προσδώσει νέα μορφή στα βιβλία τέχνης και αρχαιολογίας.