«Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μελέτη Μελετόπουλου

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν το ιστορικό μυθιστόρημα του Μελέτη Μελετόπουλου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα. Το χρονικό μιας οικογένειας 1685-1920». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου, ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο συγγραφέας Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. Πανεπιστημίου Γενεύης, Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Μελέτης Μελετόπουλος αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας πολεμιστών που ήρθε από την Ήπειρο το 1685 με τη στρατιά του Μοροζίνι, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έπος του Εικοσιένα. Η οικογένεια ενεπλάκη στη δολοφονία της Μπουμπουλίνας και λόγω της βεντέτας τα μέλη της κατέφυγαν στη Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες κι έζησαν μια περιπετειώδη ζωή, γεμάτη πάθη και απροσδόκητα γυρίσματα της τύχης. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας όπου κυριαρχούν ο έρωτας, ο πόλεμος, τα πάθη και η εκδίκηση, περνάει η ιστορία ολόκληρου του έθνους.

«Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα» παρακολουθεί τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, συχνά με αντισυμβατικό τρόπο. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον Μοροζίνι στη θρυλική εκστρατεία εναντίον των Τούρκων το 1685, παρακολουθεί την κατάκτηση της Πελοποννήσου το 1715, ταξιδεύει με τους έλληνες πειρατές στη Μεσόγειο του 18ου αιώνα και μαθαίνει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες των Ορλοφικών το 1770 και της Άλωσης της Τριπολιτσάς το 1821. Συνειδητοποιεί επίσης, ότι είναι πολλά τα πράγματα που δεν βρίσει γραμμένα στα βιβλία της ιστορίας, τόσο για τη σημαντική ναυμαχία στο Ναυαρίνο το1827 όσο και για τον Πόλεμο της Κριμαίας το 1853, μια δεύτερη Ελληνική Επανάσταση που απέτυχε επειδή οι Προστάτιδες Δυνάμεις δεν ήθελαν να διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στη διάρκεια τριών αιώνων, από το 1685 έως το 1920, και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο συγγραφέας ερεύνησε οικογενειακά και κρατικά αρχεία, ελληνικές και ξένες πηγές, ανέκδοτα έγγραφα, διάφορα απομνημονεύματα και συνομίλησε με δεκάδες πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα. «Η λογοτεχνική γραφή φιλοτέχνησε αυτή την ιστορία, αλλά δεν υποκατέστησε την αλήθεια. Που είναι, ως γνωστόν, πιο συναρπαστική από κάθε μυθιστόρημα» σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου ο Μελέτης Μελετόπουλος.