ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: 1898–1944 ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΙΣΗΜ ΛΕΒΗ

Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία. Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν τυχαία στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει — με το αζημίωτο: «Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!».

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινά από την τελευταία δεκαπε­νταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μια γοητευτική περιήγηση στα κοσμοπολίτικα κέντρα του τότε κόσμου, κυρίως όμως ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που διαφορετικά θα παρέμεναν απλά ονόματα στον κατάλογο θυμάτων στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«…και ο κόσμος που ο Νισήμ Λεβής γνώριζε και κατέγραψε, ο κόσμος δηλαδή της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, στον οποίο μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά, χάνεται πάραυτα».

Μαρκ Μαζάουερ

Το βιβλίο αποπνέει, ωστόσο, χαρά. Οικογένειες, φιλίες, έρωτες, συντροφιές με μουσικές, ωραίες πλεύσεις σε λίμνες και θάλασσες, περιπάτους σε αγρούς και σπήλαια, στρατιώτες σε εκστρατείες, γλέντια ανθρώπων που σήμερα σιγούν. Ένα αφήγημα του χθες, επίκαιρο και σήμερα.